Næste – hvad betyder det?

 Image showing næste – hvad betyder det?

Vil du med i skoven næste søndag? Og ved du, hvornår det er?

 

Næste?

Næste søndag? Hvad betyder det? Bliver du også i tvivl om, hvad sætninger som Vil du med i skoven næste søndag? eller Skal du af ved næste stop? betyder?

Betyder det førstkommende eller efterfølgende søndag/stoppested?

Det kan man faktisk ikke vide, for ordet næste kan i denne og andre lignende sammenhænge betyde begge dele. Og det kan det, fordi folk bruger det forskelligt.

Så når du selv bruger ordet næste, så sørg for, at sammenhængen tydeligt fortæller tilhøreren, hvad betydningen er. Eller sig det på en anden måde, fx førstkommende lørdag, nu på lørdag, første/andet stop herfra osv.

En undtagelse er næste år, som langt de fleste bruger med betydningen “førstkommende år”.

Forrige – samme problem

Samme problem har vi med ordet forrige.

Forrige onsdag kan både betyde sidste onsdag og onsdagen før sidste, så her gælder det også om enten at sige det på en anden måde eller kun bruge forrige i sammenhænge, hvor betydningen fremgår tydeligt, fx Sidste weekend besøgte vi svigerforældrene, og forrige weekend var vi hjemme.

Ordet sidste er helt entydigt og betyder det samme som seneste.

LÆS OGSÅ
Bindestreg eller tankestreg? Hvad er forskellen?

 

Please follow and like us:
error

2 tanker om “Næste – hvad betyder det?”

  1. Jeg har fundet ud af, at jeg bliver misforstået, når jeg lørdag eller søndag skriver “næste uge” og mener ugen efter den kommende uge. Så j

    1. Hej Maja. Mange tak for din kommentar. Ja, det er ikke nemt med ord, forskellige folk bruger med forskellige betydninger. Som sprogbrugere kan vi nok ikke gøre så meget andet end at være opmærksom på det, så man kan komme forvirringen i forkøbet. Men skidesmart er det ikke:-)
      Hilsen Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.