Image showing Hvem er Mette Vuns?

– og hvorfor er hun så hurtig på aftrækkeren?

Da jeg i sin tid skrev Sproghjørnet i Politiken, fortalte den tidligere, mangeårige redaktør P.H. Traustedt mig, at han engang havde fået spørgsmålet:

Hvor stammer udtrykket Mette Vuns (Wuns/Vons) fra?

Mette Vuns er immigreret fra England

Svaret er, at hun kommer fra England, og at hun er fulgtes med nogle sømænd til Danmark. Og så er hun slet ikke er en person.

(Ifølge Danmarks Statistik findes der da heller ingen i Danmark ved navn Mette Vuns/Wuns/Vons – faktisk findes Vuns/Wuns/Vons slet ikke som efternavn).

Mette Vuns er nemlig opstået som en lydlig fejltolkning af udtrykket med det vons, som betyder ”med det samme”, ”øjeblikkeligt”, ”straks”.

Med det vons = at once

Og nu til det med sømændene, for så vidt vides, kommer udtrykket af det engelske at once og er blevet indført til Danmark i starten af 1900-tallet af danske sømænd, der havde været i England (ordnet.dk/ods). Udtalen ligner jo også en del.

Mette Wuns som pelikan

Til de tv-julekalender-interesserede læsere skal det nævnes, at udtrykket i formen Mette Wuns blev brugt som navn på en ”eksprespelikan” i Nissernes Ø fra 2003 med Nissebanden.

Det var den med Flemming Jensen som Lunte og Søren Pilmark som den islandske fitnisse Figur Figursson. (Den blev genudsendt i 2008 og i 2017).