Redaktion

Redaktion af bøger

Med ca. 60 håndbøger fra landets største forlag under redaktørbæltet får du med mig en stærk medspiller i dit bogprojekt.

Om du har brug for blot at få finpudset formuleringerne, eller om du føler, du har mistet den røde tråd i dit projekt, kan du trygt overlade dit manus til mig.

Det kan også være, du har brug for hjælp til en struktur for din bog, før du overhovedet er kommet i gang, fordi du føler, du mangler en plan at skrive efter. Det kan jeg også hjælpe dig med. Men hvad gør jeg egentlig, og hvordan foregår samarbejdet?

Lad os sige, du har et halvfærdigt manus til en fagbog, og du er gået i stå. Måske ved du godt, hvad du vil med bogen, men du er måske begyndt at tvivle på, om det hele hænger sammen, om der er det rigtige flow i fortællingen, og om du når til de konklusioner i afsnit og kapitler, der på bedst mulig måde understøtter dit overordnede budskab for hele bogen. Måske er du i tvivl om, om du har du skrevet for meget om eller lagt for meget vægt på A i forhold til B, eller om stil og tone er nogenlunde konsekvent på tværs af manus.

Uanset hvad går jeg til opgaven på samme måde: Vi snakker om dit projekt, hvor du fortæller, hvad du vil med bogen, hvordan du har grebet det an, hvad du synes fungerer, og hvor du synes, der er svagheder. Og så sender du mig hele molevitten.

Herefter ser processen nogenlunde sådan ud:

1. Jeg danner mig et overblik over emnet og strukturen og dykker ned i nogle af kapitlerne for at vurdere formuleringer, sprog og tegnsætning. Jeg vender tilbage til dig, og vi snakker om mine ideer til forbedringer.

2. Du siger go ahead, og så starter jeg fra en ende af med en grundig gennemlæsning. I processen kommer jeg med forslag til ændringer med track changes og kommentarbokse. Når du får teksten retur (enten en del af manus ad gangen eller det hele samlet), siger du ja eller nej til mine rettelser. 

3. Jeg får manus tilbage igen og retter til ift. dine ønsker. 

Det var den stiliserede beskrivelse. I virkeligheden er der som regel en masse snak frem og tilbage, hvor vi begge undervejs får ideer til tilføjelser,  bokstekster,  bliver i tvivl om tidligere beslutninger, diskuterer, om der skal indeks med, hvordan vi griber billedsiden an osv.

Sidst, men ikke mindst: Det er din bog! Både før jeg har haft fingrene i den og efter. Mit samarbejde med dig vil altid bære præg af respekt for din faglighed, og mit mål er altid, at mit arbejde skal skabe øget værdi for dig og efterlade dig med en god mavefornemmelse – og en bog, du kan være stolt af.

Har du et bogprojekt, der kunne trænge til lidt kærlig behandling?  Kontakt mig allerede i dag.

 

 

Editor: a person employed by a newspaper, whose business it is to separate the wheat from the chaff, and to see that the chaff is printed.

Elbert Hubbard, amerikansk forfatter

“Substitute 'damn' every time you're inclined to write 'very'; your editor will delete it and the writing will be just as it should be.”

Mark Twain – amerikansk forfatter

“I tend to overwrite; I need a good editor."

Wolf Blitzer – amerikansk journalist

Vis mig dine skriverier, og jeg kan give dig indblik i dit behov for en redaktør.