Skaldet eller skallet?

Da en af mine venner forleden sagde om en bog, hun havde købt på et loppemarked, at den kun kostede “en skaldet femmer”, hørte jeg ikke rigtigt resten af det, hun sagde. Jeg begyndte nemlig straks at spekulere på, om den femmer var skallet eller skaldet.

Uden hår

Det viste sig, at femmeren faktisk er skaldet ligesom et hoved uden hår.

Men hvordan? Jo, tidligere kunne skaldet også beskrive en mangel på noget andet end hår, f.eks. manglende bevoksning i naturen.

Skaldet natur

Det kan man se, hvis man slår op på skaldet  i Ordbog over det danske sprog, som er den rene skatkiste, hvis man er sprogligt nysgerrig (den ligger digitalt og gratis på nettet: ordnet.dk/ods).

Under ordet skaldet vises alle historiske betydninger og anvendelser af ordet med citater fra litteraturen. F.eks. skrev Blicher i et digt fra 1847: “De skaldede Banker | Hørte min første, tungsindige Sang”.

Betydning: sølle

Jeg fandt også her frem til, at skaldet har været brugt om noget, der mangler udsmykning og også om noget, der ikke holder stik, dvs. med betydningen ‘falsk’, ‘forloren’, ‘tom’.

Og herfra er der ikke langt til den anden betydning, vi kender i dag, hvor det bruges som udtryk for, at noget er sølle eller elendigt som f.eks. i en skaldet femmer.